HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNDE HANGİ TÜR KURSLAR AÇILIR?
Halk eğitimi merkezlerinde
Okuma-yazma kursları
Mesleki-teknik kurslar
Sosyal-kültürel kurslar
Olmak üzere 3 farklı alanda kurslar açılmaktadır. İhtiyaç duyulan her alanda kurslar düzenlenir.
Okuma-Yazma Kursları: Kişilere okuma-yazmayı öğretmek, hem de bu beceriyi günlük yaşamda kullanabilmelerini sağlamak için birinci ve ikinci kademe okuma-yazma kursları, Halk Eğitimi Merkezlerince açılmaktadır.
Mesleki Teknik Kurslar: Beceri Geliştirme ve Meslek Kazandırma olmak üzere iki şekilde gerçekleşir.
Beceri Geliştirme Mesleki ve teknik eğitim görme olanağı bulamamış ya da eksik eğitim almış kişileri mesleğe hazırlamak, iş alışkanlıkları kazandırmak, onları pasif tüketicilikten aktif üretici konumuna getirmek, bir iş yerinde çalışabilmek, kendi işini kurabilecek bilgi ve beceriye kavuşturmak amacıyla düzenlenir.
Meslek Kazandırma Bir meslek dalında çalışanları ya da meslek edinmek isteyenleri geliştirmek, yeniliklere hazırlamak, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu eleman olarak yetiştirme amacıyla düzenlenir.
Sosyal ve Kültürel Kurslar: Toplumun kültür düzeyini yükseltmek, kişilerin sosyal ve kültürel gelişimini desteklemek; bilgi, beceri kazandırmak; okuma-yazma bilmeyenlere okuma-yazma öğretmek; eksik kalan genel eğitimlerini tamamlamak, bir üst öğrenim sınavlarına hazırlamak; kültürel değerlerimizi korumak, yaşatmak, yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenir. Bu kurslar, gerektiğinde okul öncesi eğitim çağındaki çocukları da kapsayacak şekilde düzenlenebilir.
KURSLAR NASIL AÇILIR?
Kursların açılabilmesi için en az 12 kişilik katılımın tamamlanması gerekmektedir. Bazı özel kurslarda bu sayı azalabilir ya da artabilir. Örneğin Okuma Yazma, Özel (Engelli) Bireylere yönelik kurslar 1 kişiye dahi açılabilmekteyken Bilgisayar Kullanımı kursu için 12 kişi şartı aranmaktadır. Kurs katılımı için yeterli kursiyer sayısı tamamlandığında, kurs öğretmeninindi uygun (başka kursta görevli olmaması) olmasıyla kurslarımız açılır. Kurs açılacağı zaman kayıtları alınan kursiyerlere telefon yoluyla bilgi verilir.
KURSLAR VE DİĞER ETKİNLİKLER NERELERDE DÜZENLENİR?
Halk Eğitimi Merkezlerinin kendi bina ve tesislerinde
Mahalle ve köylerde sağlanan kurs yerlerinde
Eğitim Odalarında
Cezaevlerinde
Rehabilitasyon gerektiren hastanelerde
Kamu ve özel kuruluşlara ait binalarda
Örgün eğitim kurumlarına ait binalarda
Gönüllü kuruluşlarca sağlanan yerlerde
İhtiyaç duyulan uygun yerlerde ÖĞRETMEN ve KURUMUN uygunluğuna göre düzenlenir.
HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİ' NDEKİ KURSLARA KİMLER KATILABİLİR?
Her yaş, eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler, velilerin izniyle katılabilir. İlköğretim çağındakiler, devam ettikleri okul saatleri dışındaki serbest zamanlarda, istedikleri kursa devam edebilir. Yabancı uyruklular, valiliğin izni ile etkinliklere katılabilir. Gerektiğinde, belirli yaş ve eğitim seviyesi, uygulanacak programın özelliğine göre aranır. Bu durum Halk Eğitimi Merkezlerince duyurularla belirtilir.
KURS VE ETKİNLİKLERE NASIL KAYIT OLUNUR?
E-Yaygın sisteminde e-yaygın.meb.gov.tr internet adresinde e-devletgiriş seçeneği bulunmaktadır. E-devlet şifresi ile kolayca giriş yapabilirsiniz.
Kurum tarafından planlanan kursa ön kayıt için "Başvurular" ve sorasında "Kursa Ön Başvuru Yap "sekmesinden kursa ön kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Kurs Ön başvuru yap sekmesinde İl-İlçe adımları seçildikten sonra ara tuşuna basılır kurum tarafından planlanan kurslar görülmüş olur. İstenen kursa ön başvuru yap seçeneği ile işlem bitirilmiş olur
KURS VE ETKİNLİKLERE NE ZAMAN KAYIT YAPILIR?
Yılın on iki ayında Halk Eğitimi Merkezleri'ne kayıt için başvuru yapılabilir. Özelliklerinden dolayı, bazı kurslar için sadece bazı dönemlerde kayıt olanağı sağlanabilir. Bu durum, Merkez yönetimince iletişim araçları aracılığıyla duyurulur. Kurs ve etkinlikler için gerekli aday sayısı tamamlandıktan sonra, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce kursiyerlere bilgi verilir.
KURS VE ETKİNLİKLERE DEVAM ZORUNLU MUDUR?
Kurslara kabul edilenler için devam zorunluluğu vardır. Kurs süresinin 1/5'i kadar devamsızlık gösterenlerin kaydı silinir ve belgesi verilmez. Geç kalmayı alışkanlık haline getirenler hakkında, devamsızlık işlemi yapılır.
KURS VE ETKİNLİKLER, GÜNÜN HANGİ SAATLERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLİR?
Tüm etkinlikler, programların süresi ve katılımcıların devam durumuna göre ayarlanır. Hafta sonları da dahil olmak üzere sabah 7.00 ile 22.00 arasındaki uygun saatler seçilir. Yıllık çalışma süresi Halk Eğitimi Merkezleri, yılın on iki ayında hizmet verir. Öğretmenler, usta öğreticiler ve kursiyerlerin ortak kararları ile, tatillerde de eğitime devam edilebilir.
ETKİNLİKLERE KATILANLARA BAŞARI DEĞERLENDİRMESİ YAPILIYOR MU?
Kurslarda başarı değerlendirmesi zorunludur. Bu değerlendirme; yapılacak uygulama, deney, yazılı ve sözlü sınavlar, ev ödevleri ile öğretim süresi sonundaki sınav sonuçlarına göre yapılır. Başarılı olanlara kurs bitirme belgesi verilir. Diğer etkinliklerde başarı değerlendirmesi yapılmaz.
ENGELLİ KİŞİLER İÇİN DE KURSLAR DÜZENLENİYOR MU?
Halk Eğitimi Merkezleri, özel öğretim gerektiren kişilere duygusal değil, gerçekçi bir yaklaşımla kurslar düzenler. Bu kurslarla; onları üretici kılmayı, topluma kazandırmayı, onların bir işte çalışmalarını kolaylaştıracak bilgi ve beceriler edinmelerini, sosyal aktivitelere katılmalarını amaçlar. Bağımsız kurs ya da kaynaştırma şeklinde düzenlenen kurslarda, kişilerin engel durumları dikkate alınır.
Kursların açılmasında dikkate alınan engellilik durumları:
· İşitme engelliler
· Konuşma engelliler
· Zihinsel engelliler
· Hastanede yatan çocuklar
· Görme engelliler
· Bedensel engelliler
için planlanıp, uygulanır.
ÜRETİME YÖNELİK KURSLAR AÇILIYOR MU?
Katılımcıların boş zamanlarını değerlendirmesi ve aile ekonomisine katkıda bulunması için, beceri geliştirmeye yönelik kurslar düzenlenir. Ayrıca; üretime dönük, gelir getirici ve bir iş yerinde çalışmayı kolaylaştıracak kurslar da düzenlenir. Bu kurslar, Halk Eğitimi Merkezleri ve Çeşitli kurumların iş birliği ile açılmaktadır.
Üretime yönelik kurslardan bazıları: Halıcılık-Kilimcilik-Trikotaj-Makine nakışları-Konfeksiyon-Bez dokuma-El sanatları-Ayakkabıcılık-Ağaç İşleri-Gümüş işlemeciliği-Çinicilik- Ahşap Boyama- NAHT- Çiçek Yetiştiriciliği- Sürü Yönetimi
Adres:
Esentepe Mah. Şehit Ali Güven Cd. No 48/2 DERİNKUYU
Telefon
384 381 3103